Adaptacions de les novel·les de Roahl Dahl

Aquest desembre s'estrena una pel·lícula sobre els inicis de la vida de Willy Wonka, un dels personatges més famosos de les novel·les de Roahl Dahl. És per això que aquest mes a la secció Llistats de Pel·lícula vull fer un repàs per totes aquelles adaptacions que s'han fet per a la pantalla sobre les novel·les d'aquest autor. 


Un món de fantasia, 1971.
Dirigida per Mel Stuart. Basada en Willy Wonka and the Chocolate Factory publicada el 1964. Protagonitzada per Gene Wilder en el paper de Willy Wonka. El mateix Roahl Dahl va quedar molt decebut per l'adaptació i no va tornar a concedir permís per adaptar aquesta novel·la de nou. 


El gegant gran i bo, 1989.
Dirigida per Brian Cosgrove. Basada en la novel·la The BFG publicada el 1982. És una pel·lícula d'animació difosa per primer cop per la televisió britànica. Amb les veus en la versió original de David Jason i Amanda Root. 


La maledicció de les bruixes, 1990.
Dirigida per Nicolas Roeg. Basada en la novel·la Les Bruixes publicada el 1983. Protagonitzada per Angelica Huston, Rowan Atkinson i Jasen Fisher entre d'altres. 


Matilda, 1996.
Dirigida per Danny DeVito. Basada en la novel·la amb el mateix títol publicada el 1988. Està protagonitzada per Mara Wilson, Pam Wilson, Embeth Davidtz i el propi Danny DeVito entre d'altres. Va ser una pel·lícula mítica de la dècada dels anys 90. 


James i el préssec gegant, 1996.
Dirigida per Henry Sellick. Basada en la novel·la del mateix títol publicada per primer cop l'any 1961. Realitzada amb la tècnica d'animació en volum. Distribuïda entre d'altres per DreamWorks i per Walt Disney. Produïda per Tim Burton. 


Charlie i la fàbrica de xocolata, 2005.
Dirigida per Tim Burton. Basada en la novel·la del mateix títol de 1964. Protagonitzada per Johnny Depp, Freddie Highmore, Christopher Lee, Helena Bonham Carter... 
Trobareu la ressenya d'aquesta pel·lícula en el següent enllaç. Charlie i la fàbrica de xocolata, 2005. 

Fantàstic Senyor Fox, 2009.
Dirigida per Wes Anderson. Basada en la novel·la amb el mateix títol publicada el 1970. És una pel·lícula en animació en Stop Motion amb les veus de George Clooney, Meryl Streep, Bill Murray, Michael Gambon, Willem Dafoe... 


El meu amic el gegant, 2016.
Dirigida per Steven Spielberg. Basada en la novel·la de 1982. Produïda per Walt Disney i protagonitzada per Mark Rylance i Ruby Barnhill. Va rebre crítiques molt bones tot i que va ser un fracàs a les taquilles. 


La revolta dels contes, 2016.
Dirigida per Jan Lachauer i Jakob Schuh. Basada en la novel·la Revolting Rhymes publicada el 1982. És un film d'animació amb ordinador i explica cinc dels sis poemes del llibre, consta de dues parts i està narrada per Dominic West. Distribuïda per la BBC. 


Les bruixes, 2020.
Dirigida per Robert Zemeckis. Basada en la novel·la Les Bruixes de 1983. Protagonitzada per Anne Hathaway, Octavia Spencer, Stanley Tucci... i narrada per Chris Rock. Va veure el seu rodatge demorat per culpa de la pandèmia. 


Matilda, el musical, 2022.
Dirigida per Matthew Warchus i estrenada per a Netflix. Basada en Matilda de 1988. Protagonitzada per Emma Thompson, Alisha Weir i Lashana Lynch. 


 Referències
- Viquipèdia
- És A dir 

Comentaris