Charlie i la fàbrica de xocolata, 2005

Sinopsi:
Charlie guanya un concurs per visitar la fàbrica de xocolata de Willy Wonka. 
Títol original: Charlie and the chocolate factory
Direcció: Tim Burton
País: Estats Units
Guió: John August
Música: Danny Elfman
Fotografia: Philippe Rousselot
Repartiment: Johnny Depp, Freddie Highmore, David Kelly, Deep Roy, Helena Bonham Carter, Noah Taylor, Christopher Lee, Anna Sophia Robb, Julia Winter, Jordan Fry, Philip Wiegratz...
Gènere: Fantasia
Durada: 116 minuts
Classificació per edats: Per a tots els públics
Premis: 
- Critic Choice Award a millor actor jove (Freddie Highmore)

"Tot en aquesta sala és comestible, fins i tot jo ho sóc. Però això seria canibalisme estimats nens i està mal vist a la majoria de societats."
(Willy Wonka - Johnny Depp)

Adaptació de la novel·la de Roahl Dahl escrita el 1964. La pel·lícula està feta amb molta cura i detall. El càsting està molt ben elaborat i és molt fidel a les descripcions del llibre de tots els personatges, tant els nens com el propi Willy Wonka o els Oompa-Loompas. 
Tim Burton és un gran apassionat de Dahl i això es nota a l'hora de portar el llibre a la gran pantalla. Es pren la llicència d'afegir els inicis del xocolater i ho fa d'una manera molt encertada. 
Els efectes especials són excel·lents i el disseny artístic també. La fotografia molt colorista, lluminosa i fantàstica. Hi ha molt bona química entre Depp i Highmore, que ja havien treballat junts l'any anterior amb la pel·lícula Descobrint Mai Més, 2004 dirigida per Marc Forster, a la vegada que també es nota la bona complicitat que tenen director i actor principal i això es nota en les interpretacions, que estan molt treballades: l'excentricitat de Johnny Depp al convertir-se en Wonka inunda la pantalla. El propi passeig del personatge per la fàbrica és un viatge cap a la infància i a la imaginació. La unitat de la família està per sobre de qualsevol valor material. 
L'adaptació és excel·lent. A Roahl Dahl no li va agradar gens la versió que es va realitzar de la seva obra l'any 1971 i dirigida per Mel Stuart, amb Gene Wilder com a protagonista interpretant a Wonka, però crec que realment amb aquesta nova versió el propi Roahl Dahl estaria encantat. 

En positiu: 
- Fotografia i colors. 
- Disseny de producció

La meva puntuació: ⭐⭐⭐⭐ 9,5 sobre 10 [G: 9,5 / F: 10 / I: 9,5 / BSO: 9 / V: 9,5] 

Curiositats: 
  • Amb el riu de xocolata es van utilitzar 740000 litres en moviment i 120000 van estar destinats a la cascada i 630000 pel riu pròpiament. El riu mesurava prop de 54 metres de llarg i entre 8 i 12 metres d'ample. 
  • Volien interpretar a Willy Wonka: Adam Sandler, Will Smith, Michael Keaton, Nicholas Cage, Jim Carrey o Brad Pitt. Però auan van saber el director, ja sabien que el paper seria per a Depp. 
  • El propi Depp i la Kate Winslet li van recomanar Freddie Highmore a Tim Burton. 
  • Danny Elfman posa veu a tots els Oompa - Loompas. 
  • Nestlé va oferir 2000 barretes de xocolata reals per al rodatge. 
  • Es van utilitzar fins a 7 platos dels estudis PineWood, amb els decorats reals i pintats a mà. 
Deixo a continuació el tràiler de la pel·lícula. 

Referències
- Viquipèdia
- Filmaffinity
- Espinof
- Fila Siete
- E-cartelera
- Rotten Tomatoes Classic Trailers (Canal Youtube) 



Comentaris