Pel·lícules sobre literatura

A la cultura catalana, el 23 d'abril és un dels dies més assenyalats del calendari, una diada especial per a celebrar l'amor i la cultura. A més és el dia mundial del llibre ja que no només es celebra Sant Jordi, si no també la data de la mort de William Shakespeare, de Miguel de Cervantes i de Garcilaso de la Vega. Per tant la secció Llistats de Pel·lícula està dedicada al aquelles pel·lícules que parlen sobre la literatura.  


La història interminable, 1984. Dirigida per Wolfgang Petersen i basada en la novel·la escrita per Michael Ende. Protagonitzada per Barret Oliver, explica la història d'en Bastian que devora durant hores un llibre enigmàtic que relata la destrucció del Regne de Fantasia i l'única salvació per a aquest és que en Bastian pugui entrar en el llibre. 

El nom de la Rosa, 1986.
Dirigida per Jean - Jacques Annaud. Basada en el llibre escrit per Umberto Eco i protagonitzada per Sean Connery i Christian Slater. Amb un element detectivesc i allunyant-se del temes polítics i teològics de la novel·la original, la història explica com Fra Guillem de Baskerville i el seu deixeble Adso de Melk visiten una abadia benedictina per aclarir la mort del jove miniaturista Adelmo d'Òtranto. Trobareu la ressenya d'aquesta pel·lícula en el següent enllaç. El nom de la Rosa, 1986. 


Matilda, 1996.
Dirigida per Danny DeVito i basada en la novel·la de Roahl Dahl. Protagonitzada per Mara Wilson, el mateix DeVito, Rhea Perlman, Pam Ferris, i Embeth Davidtz. Relata la història de Matilda que amb poders màgics, dexideix utilitzar-los per a fer el bé però també per a castigar a aquelles persones cruels i dolentes com la seva directora del col·legi. 


Les hores, 2002.
Dirigida per Stephen Daldry. Basada en la novel·la de Michael Cunningham i protagonitzada per Nicole Kidman, Meryl Streep i Julianne Moore. Té com a protagonistes a tres dones de diferents èpoques que intenten trobar el sentit a la seva vida. Als anys 20, Virginia Woolf fa front a la seva bogeria mentre escriu la seva primera novel·la Mrs. Dalloway. Als any 50, a Califòrnia una dona llegeix Mrs Dalloway i canvia el seu estil de vida i a l'actualitat trobem una versió moderna del mateix personatge. 


Descobrint el país de Mai Més, 2004.
Dirigida per Marc Foster. Amb Johnny Depp, Kate Winslet, Julie Christie i Freddie Highmore com a protagonistes. La pel·lícula explica la història de J. M. Barrie quan escriu el relat de Peter Pan, ambientada a Londres de principis del segle XX des de la primera idea fins a la nit de l'estrena al teatre Duke a Nova York. 

Coneixent Jane Austen, 2007.
Dirigida per Robin Swicord. Protagonitzada per Maria Bello, Emily Blunt, Kathy Baker, Hugh Dancy... El film tracta sobre 5 dones i un home que es van reunint per comentar i discutir els llibres escrits per Jane Austen, i mica a mica les seves relacions van tenint similituds amb els personatges escrits per l'autora. 


El lector, 2008.
Dirigida també per Stephen Daldry. Basada en la novel·la de Bernhard Schlink. Protagonitzada per Kate Winslet i Ralph Fiennes. Última pel·lícula produïda per Anthony Minghella i Sydney Pollack. Ambientada després de la Segona Guerra Mundial on un noi perd el coneixement quan torna de l'escola i una dona l'acull i entre ells sorgeix un idil·li. 

La lladre de llibres, 2013.
Dirigida per Brian Percival. Basada en la novel·la de Markus Zusak. Protagonitzada per Sophie Nélisse, Geoffrey Rush i Emily Watson. La jove Liesel viu d'acollida amb una família a l'alemanya de la Segona Guerra Mundial i el poder de les paraules i la seva imaginació són la forma d'escapament del que passa al seu voltant. 


La llibreria, 2017.
Dirigida per Isabel Coixet i protagonitzada per Emily Mortimer. És una adaptació de la novel·la de Penelope Fitzgerald, on un matrimoni dels anys 50 volen obrir una llibreria lluny del nucli urbà però es trobaran les resistències d'una gran dama que domina la vida dels seus conciutadans. 

La societat literària i el pastís de pell de patata, 2018.
Dirigida per Mike Newell amb Lily James, Michiel Huisman i Glen Powell com a protagonistes. Està basada en la novel·la de Mary Ann Shaffer i Annie Barrows. Tracta sobre una escriptora que crea un vincle amb un grup d'habitants de l'illa de Guernsey, al Canal de la Mànega, mitjançant un llibre. 



Referències
- Viquipèdia
- Filmaffinity

Comentaris