Merlí

Fa unes setmanes dedicava una entrada de la secció Llistats de Pel·lícula als meus màgics preferits. Merlí no va formar part de l'entrada ja que es mereix una entrada per a sí sol. Per tant avui, les interpretacions més importants de Merlí en el cinema. 
Merlí és una de les figures centrals del cicle artúric. En el món celta és el druida, el bard, l'home salvatge, el xaman o el profeta. 

Han estat moltes les adaptacions d'aquestes novel·les o llegendes artúriques en el món del cinema de la qual en vaig una relació a continuació. 

Els cavallers del Rei Artur, 1953. Dirigida per Richard Thorpe. Basada en la novel·la "La mort d'Artur" de Thomas Malory. El mag és interpretat per Felix Aylmer i no es tracta com un màgic sinó com un gran erudit. 

Merlí, l'encantador, 1963. Pel·lícula d'animació de la casa Disney. S'explica la història d'Artur de jove tutelat pel mag Merlí. 

Camelot, 1967. Un musical dirigit per Joshua Logan on es interpretat per Laurence Naishmith. 

Excalibur, 1981. Dirigida per John Boorman. És una de les pel·lícules més taquilleres del cinema a Estats Units. Protagonitzada per múltiples actors reconeguts com Nigel Terrym Helen Mirren, Patrick Stewart, Gabriel Byrne o Liam Neeson. Merlí és interpretat er Nicol Williamson. 

Les boires d'Avalon, 2001. Basada en la novel·la del mateix títol de Marion Zimmer Bradley. És una minisèrie on el paper de Merlí és a càrrec de Michael Byrne. 

El rei Artur, 2004. Dirigida per Antoine Fuqua. Amb una entrada ja existent en el blog. El mag és interpretat per Stephen Dillane. 

La última legió, 2007. Pel·lícula dirigida per Doug Lefler. Personatge interpretat per Ben Kingsley.  

Merlí, 2008. Una sèrie produïda per la BBC que es va emetre fins al 2012. Basada en la joventut de l personatge i la seva relació amb el príncep Artur. Consta de cinc temporades. L'intèrpret que fa el paper principal és Colin Morgan.  

Camelot, 2011. Sèrie per a la televisió. amb molts actors coneguts com ara Jamie Campbell Bower o Eva Green i on Joseph Fiennes fa de Merlí. 

Once upon a time. A la famosa sèries que adapta històries dels contes de fades o llegendes, la història de Merlí prèn protagonisme a partir de la segona meitat de la quarta temporada i principis de la cinquena. 

Referències: 
- Viquipèdia




Comentaris