Chernobyl, 2019

Sinopsi:
26 d'abril de 1986 la central nuclear de Chernobyl, a Ucrània, va patir una explosió massiva que va alliberar material radioactiu a Ucrània, Bielorússia i Rússia, a Escandinàvia i a l'Europa central. 
Títol original: Chernobyl
Direcció: Johan Renck
País: Estats Units
Guió: Craig Mazin
Música: Hildur Guonadóttir
Fotografia: Jakob Ihre
Repartiment: Jared Harris, Stellan Skarsgard, Emily Watson, Paul Ritter, Jessie Buckley, Adrian Rawlins, Con O'Neill, Jamie Sives, Adam Nagaitis, Robert Emms, Sam Troughton, Joshua Leese, Ross Armstrong ...
Gènere: Drama històric. Minisèrie
Durada: 5 episodis de 60 minuts
Classificació per edats: Per a majors de 18 anys
Premis: 
- Globus d'Or a millor minisèrie o pel·lícula per a televisió. 
- Globus d'Or a millor actor secundari en una sèrie, minisèrie o pel·lícula TV (Stellan Skarsgard)
- Emmy Award a millor minisèrie
- Emmy Award a millor direcció de minisèrie o telefilm
- BAFTA a millor minisèrie de televisió
- BAFTA a millor direcció de televisió
- BAFTA a millor actor principal de televisió (Jared Harris)
- BAFTA a millor editor de televisió
- BAFTA a millor fotografia e il·luminació de televisió
- BAFTA a millor música original per televisió
- BAFTA a millor disseny de producció de televisió
- BAFTA a millor disseny de vestuari de televisió
- BAFTA a millor so de televisió
- Premi del Sindicat de guionistes a millor guió original
- Satellite Award a millor minisèrie de televisió
- Satellite Award a millor actor en una minisèrie o pel·lícula per a televisió (Jared Harris)
- Premi del Sindicat de productors a millor minisèrie de televisió
- Premi Directors Guild of America a millor direcció de minisèrie o telefilm
- Critic Choice Award a millor actor secundari en una minisèrie o pel·lícula per a televisió (Stellan Skarsgard)

"Ens mantindrem a 1600. Aniré a casa, dormiré i tornaré per la nit. Llavors procedirem. Supervisaré personalment la prova i serà completada." 
(Anatoly Dyatlov - Paul Ritter) 

Minisèrie històrica coproduïda per les plataformes de streaming HBO i Sky amb molt rigor històric i una veracitat plena en les explicacions científiques. Són cinc hores sense alts ni baixos que atrapa a l'espectador des del primer moment i literalment es pot veure en una tarda o vespre. Realment és un molt bon treball de síntesi i didàctic amb una seqüència molt clara dels fets històrics. La història realment està basada en el llibre Les Veus de Chernobyl, de Svetlana Aleksiévich, guardonada amb el premi Nobel de literatura l'any 2015. 
Està formada per cinc capítols d'una hora de durada cadascun aproximadament on realment a l'últim es fa un canvi del ritme general i és magistral com hi ha tota l'explicació fil per randa de l'accident. És el colofó perfecte a tota la sèrie.  
  1. 1:23:45 
  2. Please remain calm
  3. Open wide, O Earth
  4. The Hapiness of All man Kind
  5. Vinchnaya Pamyat
La minisèrie té un molt bon càsting i una molt bona ambientació. L'enfocament a nivell polític, científic i social és molt correcte i es pot fer palès amb les subtrames dels diferents personatges. La banda sonora és molt correcte i el disseny de so també, les recreacions tant de l'època o dels treballs que es van realitzar com del vestuari, els vehicles... és impecable. Les llicències narratives que es prenen estan completament justificades i compleixen a la perfecció el seu objectiu (explicades més endavant)
La sèrie en sí és molt gràfica: mostra els horripilants efectes de la radiació en el cos humà de forma molt explícita, també ataca als nervis i a les emocions amb la desinformació i la dubtosa gestió dels fets per part de les autoritats i els organismes responsables. A més mostra també flashbacks, el·lipsis i flashforwards que ajuden a arrodonir tot el relat. 
El mateix president Gorbachov va acabar afirmant que l'accident és un dels causants de la caiguda de la URSS. El propi orgull nacional de la Unió soviètica, l'abaratiment de costos, la corrupció, la incompetència i una fallada de seguretat també present en altres motors de centrals nuclears veïnes van ser les causes principals de l'accident. 
El recompte oficial dels morts és només de 31 persones però realment es creu que hi ha un rang de 4000 a 92000 persones afectades per l'accident. S'haurien de tenir en compte els nens de Chernobyl, nascuts anys després dels fets tenint afectacions... 

Actualment Chernobyl és una de les zones més exuberants del món, sense quasi humans la fauna està en una situació extraordinària on s'hi poden trobar grans mamífers com l'ós bru, el bisó europeu, cavalls, llops, llúdrigues... també més de 200 espècies d'aus i realment només 2000 persones hi viuen (són treballadors de la central en desmantellament i descontaminació que fan torns de dilluns a dijous i la resta de la setmana abandonen la zona d'exclusió.) En aquesta zona d'exclusió hi ha dos hostals, dos petits supermercats, un bar i un caixer automàtic. 

Llicències narratives: 
  • El personatge interpretat per Emily Watson és inventat i és el resultat de la fusió dels diferents científics i experts que van participar en l'explicació dels fets. S'ajunta tot en un únic personatge: Ulana Khomyuk. A més és una dona precisament com a representatiu de les moltes dones soviètiques en llocs importants a la ciència i la medicina. És un recurs legítim però inversemblant per a la època. 
  • L'accident de l'helicòpter que s'estavella al passar per sobre la central no és del tot igual. 
  • Legasov no va anar al judici, van ser altres científics que van testificar en el judici. 
Personatges reals: La majoria dels personatges que apareixen a la sèrie són personatges reals. 
  • Valeri Legasov: científic soviètic expert en química inorgànica. Es va suicidar l'aniversari de l'explosió de 1988 penjant-se en el seu pis i deixant unes gravacions de la seva veu explicant els fets. (Així comença la minisèrie)
  • Boris Shcherbina: Vicepresident del consell de ministres que supervisa la gestió de l'accident de Chernobyl. Mor el 1990 amb 70 anys. 
  • Anatoly Diátlov: Supervisor de la prova de seguretat i considerat còmplice. És un dels pocs treballadors de la central que sobreviu a l'explosió. Condemnat a 10 anys de reclusió. Mor el 1995 d'un infart. 
  • Víktor Briujanov: Director en cap de la central nuclear. Considerat el principal responsable. Condemnat a 10 anys de reclusió. Mor el 2021 als 85 anys. 
  • Nikolai Fomin: Enginyer en cap de la central. Considerat responsable de l'accident. Va ser condemnat a 10 anys de reclusió, els va fer en un hospital psiquiàtric penitenciari. Un cop recuperat va treballar a la Central Nuclear de Kalinin. Es va retirar a mitjan 2000. És viu. 
  • Esquadró suïcida: Alexei Ananenko, Boris Baranov i Valeriy Bezpalov són 2 vius i Baranov va morir el 2005 d'un infart. Es creu que la pròpia aigua que hi havia els va fer de repel·lent de la radiació. 
  • Ignatenko: Bomber soviètic que va participar directament a l'incendi de l'accident. Va morir a les poques setmanes. 
  • Lyudmila Ignatenko: Persontatge real. Ella no estava informada dels efectes reals de la radiació i tenia total desconeixement de les conseqüències, es creu que el seu bebè va absorvir la radiació del seu cos i aquest va morir a les 4 hores de néixer. 
En positiu: 
- Ambientació i recreacions espectaculars. 
- Cinquè episodi. 

La meva puntuació: ⭐⭐⭐⭐ 9,5 sobre 10 [G: 9,5 / F: 9,5 / I: 9,5 / BSO: 9,5  / V: 9,5] 

Curiositats: 
  • Rodada durant 16 setmanes a Lituania, on es recrea Pripyat. També a Ignalina a dins de la central nuclear bessona a Chernobyl. 
  • Minisèrie millor valorada més cops positivament de la història. Valoracions de 9,7 sobre 10. 
  • L'accident es dóna a conèixer al món el 28 d'abril, dos dies després, quan una central sueca a 1000 Km detecta partícules contaminants a la roba dels treballadors i donen la veu d'alarma. 
Deixo a continuació el tràiler de la pel·lícula. 

Referències
- Viquipèdia
- Filmaffinity
- Espinof
- HobbyCine
- El confidencial 
- HBO (Canal oficial / Youtube)



Comentaris