Maria, Reina d'Escòcia, 2018

Sinopsi:
Relat biogràfic d'una etapa de la vida de la Reina Maria Estuard, la qual s'enfronta a la seva cosina Elisabeth I quan li reclama el seu dret a la corona anglesa. 
Títol original: Mary Queen of Scots
Direcció: Josie Rourke
País: Regne Unit
Guió: Beau Willimon
Música: Max Richter
Fotografia: John Mathieson
Repartiment: Saoirse Ronan, Margot Robbie, Joe Alwyn, Jack Lowden, David Tennant, Guy Pearce, Ian Hart, Martin Compston, Brendan Coyle, Gemma Chan, Eileen O'Higgins, Liah O'Prey, James McArdle, Benny Bercal, Maria-Victoria Dragus, Ismael Cruz Cordova, Kadiff Kirwan.
Gènere: Drama
Durada: 124 minuts
Classificació per edats: Per a majors de 12 anys

"Anglaterra no és Escòcia."
(Elizabeth I - Margot Robbie)

Film basat en la biografia titulada Queen of Scots: The true life of Mary Stuart i escrita per John Guy, és una bona reinterpretació històrica de la vida de Maria Estuart tot i prendre's bastantes llicències. La pel·lícula és fàcil de gaudir si agraden els relats històrics. 
Són multitud de pel·lícules les que s'han realitzat al voltant d'aquests dos personatges per exemple a l'any 1936 a Mary of Scotland amb Katherine Hepburn com a protagonista i a la pel·lícula Elizabeth I, l'edat d'or de 2007. 
La pel·lícula clama a la sororitat i a la unió de les dues protagonistes enlloc de l'enfrontament. Realment està explicat d'una forma una mica artificial i no creïble. També l'aparició de secundaris de diferents ètnies en càrrecs importants fa que es porti la història a una actualitat que en l'època tampoc es fa creïble. 
La fotografia és molt interessant amb els castells tallats en la pròpia pedra i les caracteritzacions i el vestuari crec que són excel·lents. Les batalles estan molt ben ambientades i realitzades. La pel·lícula mostra la cobdícia de l'home en contra de la dona i mostra un masclisme extrem. 
Les interpretacions de Ronan i Robbie són molt correctes. El guió és una mica excessivament dramàtic. Dues hores de metratge, no són suficients per a exposar les trames polítiques de les que Maria d'Escòcia va ser blanc durant els deu anys que va durar el seu regnat.  

Fets històrics de la vida de Mary of Scots: 
És la filla legítima de Jacob V. Es va casar amb el dofí francès Francesc i va ascendir al tron francès el 1559, el qual només va durar un any a causa de la mort sobtada del rei. No van tenir fills. Vídua, va tornar a Anglaterra l'agost de 1561. 4 anys més tard es va casar amb el seu cosí germà Henry Stuart (Lord Darnley) amb el que va tenir el seu únic fill: Jacob el 1566. Un any més tard Lord Darnley va ser assassinat. Es va pensar que el responsable de la mort fos James Hepburn però va ser absolt i justament el mes següent de l'absolució es va casar amb Mary. Va ser tancada al castell de Lochleven i el 1567 la van obligar a abdicar. Mary va voler demanar ajuda a Elizabeth I però aquesta al trobar-la una amenaça la va tancar a diferents palaus. 18 anys després va ser declarada culpable de conspirar per assassinar la Reina Elizabeth el 1586 i la van decapitar el 1587 al Castell de Fotheringhay. 

En positiu: 
- Vestuari, maquillatge i perruqueria
- Fotografia

En negatiu: 
- llicències històriques

La meva puntuació: ⭐⭐⭐ 8,3 sobre 10 [G: 7,5 / F: 9 / I: 8 / BSO: 8 / V: 9] 

Curiositats: 
  • Pel·lícula rep multitud de nominacions. 
  • Scarlett Johansson va ser l'escollida per a interpretar el paper principal però va abandonar el projecte. 
Deixo a continuació el tràiler de la pel·lícula. 

Referències
- Viquipèdia
- Filmaffinity
- El cine en la sombra
- De cine 21
- Fotogramas
- Cinema Gavia
- E-cartelera
- Focus Features (Canal oficial / Youtube)




Comentaris