Els jocs de la fam, 2012

Sinopsi:
Un fastuós Capitoli exerceix un control rigorós sobre els dotze districtes que l'envolten. Anualment, cada districte es veu obligat a enviar un noi i una noia, d'entre 12 i 18 anys, a participar als Jocs de la Fam un esdeveniment, retransmès per a tot el país, on els participants han de lluitar entre sí fins que quedi un únic supervivent. Katnis Everdeen, de 16 anys, decideix substituir la seva germana en els jocs. 
Títol original: The Hunger Games
Direcció: Gary Ross
País: Estats Units
Guió: Gary Ross, Suzanne Collins, Billy Ray
Música: James Newton Howard
Fotografia: Tom Stern
Repartiment: Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Elizabeth Banks, Woody Harrelson, Donald Sutherland, Stanley Tucci, Toby Jones, Wes Bentley, Lenny Kravitz, Liam Hemsworth, Jena Malone. 
Gènere: Ciència Ficció
Durada: 143 minuts
Classificació per edats: Per a majors de 12 anys
Premis: 
- Critic Choice Award a millor actriu (Jennifer Lawrence)
- Grammy a millor cançó escrita per a un medi audiovisual (Taylor Swift i The Civil Wars per Safe & sound) a l'any 2013. 

"I que la sort estigui sempre de la vostra part."
(Effie Trinket - Elizabeth Banks)

Fa uns dies es va estrenar als cinemes la prequela a aquesta trilogia. Haurem de veure si, aquesta nova pel·lícula, està realment està a l'altura de les primeres. 
Els Jocs de la Fam és una adaptació de la novel·la escrita per Suzanne Collins (que també participa en el guió) amb el mateix títol. La història passa en una realitat distòpica dels Estats Units on tots els estats han estat unificats en un de sol, anomenat Panem, i dividit en 13 districtes que envolten el centre de comandament del país, el Capitoli. Aquests districtes estan aïllats un dels altres i estan ordenats de més a menys en riquesa. 
La història busca la crítica social a les realitats socials vigents al món (dictadures i feixismes, desigualtats humanes...) També hi ha una crítica implícita en el poder que tenen els medis de comunicació com a eines de propaganda o de distracció, en particular als reality shows
Realment hi ha una molt bona feina a l'hora de realitzar la pel·lícula. El càsting està molt ben efectuat: Lawrence i Tucci es mengen la pantalla, Hutcherson i Harrelson estan molt correctes tot i que no brillen tant com els primers, però és Elizabeth Banks la que realment aconsegueix desaparèixer per a convertir-se per complet en Effie Trinket, Lenny Kravitz també té una bona capacitat interpretativa i no m'oblido de Donald Sutherland que interpreta el paper amb una calma existencial i una ment extremadament calculadora, tal i com ho demana el seu personatge. Realment aquesta pel·lícula arriba a atrapar a aquelles persones que no han llegit la trilogia abans. És molt fidel a l'original i els petits retocs que s'afegeix són bastant encertats. 
Durant la seva estrena hi va haver una vessant que deia que aquesta trilogia era molt semblant a la saga de Twilight, referint-se al triangle amorós, però no és així, doncs el triangle amorós no ocupa el centre de l'escena en cap moment de la història i la protagonista s'aprofita preciosament d'aquest triangle per a sobreviure en els Jocs, a més en aquesta trilogia no es posa l'amor com el centre de la història, cosa que sí passa amb Twilight.

Influències i inspiracions: Realment la història es veu molt influenciada amb la història del món, com també amb pel·lícules o relats... Com poden ser per exemple: Teseu, els gladiadors romans, la cort francesa del segle de les Llums, les carrosses passejant com en multitud de pèplums, la decadència i l'excentricitat com a La Taronja mecànica, 1971 o El cinquè element, 1997, amb la societat pre-revolucionària com a la presa de la Bastilla o a l'Acoraçat Potemkin, 1925 o la collita que és com el registre dels jueus a l'Alemanya nazi i els camps d'extermini on fins i tot algun personatge fa cert "acudit" amb les dutxes dient que són una mica estranyes. 

En positiu: 
- És una molt bona adaptació. 

La meva puntuació: ⭐⭐ 7,9 sobre 10 [G: 8 / F: 8 / I: 7,5 / BSO: 8 / V: 8] 

Curiositats: 
  • Jennifer Lawrence va tardar varis dies en decidir-se per acceptar el paper. 
  • Hi havia altres candidats pel paper de Haymitch com John C. Reilly o Hugh Laurie.
  • Es va rodar a Carolina del Nord. 
  • A maquillatge tardaven una hora i mitja en tapar tots els tatuatges de Josh Hutcherson. 
Deixo a continuació el tràiler de la pel·lícula. 

Referències
- Viquipèdia 
- Filmaffinity
- Des de Hollywood
- Espinof
- Zona negativa
- De Cine 21
- Rotten Tomatoes Trailers (Canal Youtube)



Comentaris