El rei, 2019

Sinopsi:
En Hal, un príncep capritxós viu entre la pleb. Davant la mort del seu pare, ha de reprendre la vida que no volia per a ser el nou rei: Enric V. 
Títol original: The King
Direcció: David Michôd
País: Austràlia 
Guió: Joel Edgerton, David Michôd
Música: Nicholas Britell
Fotografia: Adam Arkapaw
Repartiment: Timothée Chalamet, Joel Edgerton, Sean Harris, Robert Pattinson, Ben Mendelsohn, Lily-Rose Depp, Dean-Charles Chapman, Thomasin McKenzie, Tom Glynn-Carney, Edward Ashley, Andrew Havill, Cedric Cirotteau, Ivan Kaye, Nick Wittman, Philip Rosch. 
Gènere: Drama
Durada: 133 minuts
Classificació per edats: Per a majors de 16 anys

"Els problemes que es deixen desatesos, tenen la costum de convertir-se en crisis"
(William Gascoigne - Sean Harris) 

Producció de la plataforma d'streaming Netflix. Basada en les obres de Shakespeare Enric IV (Part 1 i 2) i Enric V. 
Adaptació de l'obra de Shakespeare però sense ser al peu de la lletra, adaptació lliure sense utilitzar els textos originals i molt menys teatral que les seves anteriors versions. 
Potser costa una mica entrar en la història però mica a mica amb el metratge remunta a mesura que passa l'acció. 
Tècnicament està molt ben realitzada. La fotografia és molt interessant: una batalla nocturna il·luminada amb uns projectils flamejats, escenes il·luminades només amb espelmes o batalles filmades des de la pròpia batalla i no com a observadors, tal i com estem acostumats. El film està influenciat per les batalles de Jocs de Trons del capítol de la Batalla dels bastards
La banda sonora de Britell és excel·lent. És una molt bona pel·lícula amb moments molt notables. 
El càsting és atrevit, és el que intenten des d'un principi però potser no casa amb el que estem acostumats amb l'obra de Shakespeare. Singular interpretació de Chalamet, que no ho fa malament... És com si un mil·lenial hagués estat transportat a l'època del film. Timothée Chalamet interpreta a un Enric V esquàlid, andrògen, malaltís però amb l'actitud rotunda; amb un registre molt diferent de les interpretacions de Laurence Olivier (1944) i de Kenneth Branagh (1989). Joel Edgerton fa un molt bon treball, tant com d'interpretació com de guió. Robert Pattinson realitza un personatge caricaturesc, penso que involuntàriament amb certa comèdia, interpreta al dofí de França: histriònic, solent sibil·lí, cruel i psicòtic. Tot i no fer gaire bé l'accent francés, empetiteix una mica a Chalamet tot i que el seu paper és molt breu, només d'uns quants minuts. Crec que Robert Pattinson és realment un camaleó i és capaç d'interpretar el que li diguin, i ho fa molt dignament. 

Obres de Shakespeare en que es basa la pel·lícula i el seu contingut: 
La història està basada en fragments de la "tetralogia de Lancaster", aquesta tetralogia està formada per Ricard II, Enric IV part I, Enric IV part II i Enric V.
Enric IV Part I comença el 1598 i està ambientada des de la Batalla de Homildon Hill fins a la Batalla de Shrewsbury i la part II el 1600 continua amb diferents històries que provenen de la primera part, afegint varis episodis còmics amb el personatge de Falstaff com a bufó. En aquesta part Enric IV mor i Hal passa a ser Enric V. 
A Enric V l'obra es centra en els esdeveniments de just abans i després de la Batalla d'Agincourt, durant la Guerra dels 100 anys.  

En positiu: 
- El rodatge de la batalla d'Agincourt és magistral.
- Banda sonora

La meva puntuació: ⭐⭐⭐ 8,2 sobre 10 [G: 7 / F: 8,5 / I: 8 / BSO: 9 / V: 8,5] 

 Curiositats: 
  • Timothée Chalamet és francès i interpreta al rei d'Anglaterra, Robert Pattinson és anglès i interpreta al fill del rei de França. I si el càsting hagués estat al revés?
  • El dofí de França no va participar mai en la batalla d'Agincourt, per tant tampoc hi va morir. 
Deixo a continuació el tràiler de la pel·lícula. 

Referències
- Viquipèdia
- Filmaffinity
- Fotogramas
- Espinof
- Fila Siete
- El País
- Cinema Gavia
- Ecartelera
- Movie Quotes and more
- Netflix (Canal oficial / Youtube)



Comentaris