Jackie, 2016

Sinopsi:
Vida de Jackie Kennedy durant els dies immediatament posteriors a l'assassinat del seu espòs John F. Kennedy a Dallas, el 22 de novembre de 1963. 
Títol original: Jackie
Direcció: Pablo Larraín
País: Estats Units
Guió: Noah Oppenheim
Música: Mica Levi
Fotografia: Stéphane Fontaine
Repartiment: Natalie Portman, Peter Skarsgard, Billy Crudup, John Hurt, Greta Gerwig, John Carrol Lynch, Richard E. Grant, Max Casella, Beth Grant, Caspar Phillipson, Julie Judd, Sara Verhagen, Sunnie Pelant, Hélène Kuhn, Deborah Findlay, Carey Johnson.
Gènere: Drama
Durada: 95 minuts
Classificació per edats: Per a majors de 12 anys
Premis: 
- Lléo d'Or a millor guió
- Premi Festival Internacional de Cine de Toronto
- Critic Choice Award a millor actriu (Portman) 
- BAFTA a millor disseny de vestuari
- Satellite Award a millor vestuari

"Ha passat una setmana i ja l'estan tractant com a un polsegós artefacte vell que ha de guardar-se. Aquesta no és forma de ser recordat."
(Jackie - Natalie Portman) 

Debut de Pablo Larraín com a director. El film es basa a fer una entrevista a la dona de l'ex-president just una setmana després de l'assassinat del seu marit. Una entrevista que no veuria la llum, però crea un relat intel·ligent i ben narrat. 
El personatge principal es mostra molt nerviós, desorientada, demolida i consternada. El guió inclou moltes entrevistes i parts gravades de l'època que han estat fidelment recreades per a la pel·lícula incloent el famós tour per la Casa Blanca amb Jackie com a presentadora i guia d'aquest. Mescla imatges d'arxiu amb la pel·lícula. L'objectiu del film és recalcar l'esforç de la protagonista perquè el record del seu marit sigui gegant. Personalment penso que es fa una certa exageració de Camelot i que en alguns moments es busca el fet morbós... 
Tot i això, hi ha una molt bona feina de vestuari i maquillatge. La música acompanya, tot i que els primers 38 minuts del film són sense cap tipus de música. 
La manera de fer els plans del director és molt única. També utilitza el mateix mètode en pel·lícules seves posteriors, com per exemple a Spencer, 2021. 
Natalie Portman fa una feina digna, imita els gestos del personatge, l'actitud i el to de veu tot i que penso que va estar una mica sobrevalorada. 

En positiu: 
- Interpretació de Natalie Portman
- Vestuari molt acurat

En negatiu: 
- Un xic morbosa l'escena pròpia de l'assassinat. Crec que potser no calia, i que amb l'abans i el després es comprèn a la perfecció el fet i l'estat dels personatges. 

La meva puntuació: ⭐⭐ 7,2 sobre 10 [G: 6,5 / F: 7,5 / I: 7 / BSO: 7,5 / V: 8] 

Curiositats: 
  • Billy Crudup interpreta Theodore H. White, de la revista Life. Als crèdits surt com a periodista. 
  • Inicialment el projecte havia de ser dirigit per Darren Aranofsky i interpretat per Rachel Weitz. 
  • Primera pel·lícula filmada a Estats Units de Pablo Larraín. 
Deixo a continuació el tràiler de la pel·lícula. 

Referències
-  Viquipèdia
- Filmaffinity
- Otroscines
- Los interrogantes
- Ecartelera
- Espinof



Comentaris