Pocahontas, 1995

Sinopsi:
Pocahontas, filla del cap de la tribu Powhatan, vigila a un grup de colons anglesos que arriben a Amèrica on ella viu. Pocahontas comença una amistat amb el capità Smith fet que fa que comencin a haver tensions entre les dues cultures. 
Títol original: Pocahontas
Direcció: Mike Gabriel, Eric Goldberg
País: Estats Units
Guió: Carl Binder, Susannah Grant, Philip Lazebnik.
Música: Alan Menken
Repartiment: Irene Bedard, Judy Kuhn, Mel Gibson, David Odgen Stiers, John Kassir, Christian Bale, Linda Hunt, Billy Connolly, Frank Welker. 
Gènere: Fantasia i Animació
Durada: 81 minuts
Classificació per edats: Per a tots els públics
Premis: 
- Òscar a millor cançó original "Colors of the Wind" 
- Òscar a millor banda sonora (Alan Menken) 
- Premi Annie a la millor pel·lícula animada

"Alguns cops el camí correcte no és el més fàcil"
(Mare Salze) 

Pel·lícula de la productora Disney, n'és el clàssic número 33. La pel·lícula de Pocahontas busca augmentar la diversitat de les princeses, com ho fa Jasmine a Aladdí. És la segona princesa no caucàsica, ella és nativa americana. És la primera pel·lícula de Disney amb uns relació interracial i això no és gaire usual a la productora. Els personatges principals estan basats en Mel Gibson (qui posa veu al personatge parlat i durant les cançons) i amb Irene Bedard, l'actriu que posa veu al personatge femení i en el que es basa també la imatge animada. 
Va ser el primer clàssic sense final feliç on els protagonistes no acaben junts. També cal remarcar que la dona té cert empoderament i fortalesa a l'hora de prendre decisions. La pel·lícula està basada bastant lliurement en una història real i no és un conte de fades com la majoria de històries de la factoria, tot i això va tenir certes inexactituds històriques i va ser bastant criticada pels propis natius americans: Pocahontas només tenia 10 anys i John Smith uns 27 quan va arribar a Amèrica al 1607 i la seva relació no va ser de naturalesa romàntica. Pocahontas va ser raptada el 1613 per colons britànics i es va "casar" amb John Rolfe, cosa que va fer canviar-li el nom a Rebecca Rolfe, això mateix va ser la premissa per a realitzar una segona part de la pel·lícula, tres anys més tard, el 1998 sobre aquests fets titulada Pocahontas 2: Un viatge a un nou món que també va ser tatxada d'incorrecta històricament. 

Història real dels fets: 
Realment la noia es deia Matoaka però des de petita va ser apodada Pokahantesú. Els Powhatan en realitat eren el nom del poble. Els anglesos van arribar al territori sent la Companyia de Virginia. Van fer el primer assentament anglès anomenat Jamestown. Al principi els indis van ajudar als anglesos a assentar-se però amb el temps, aquests últims, es van tornar molt més numerosos i volien fer més assentaments. Pocahontas tenia més o menys uns 12 anys i freqüentava l'assentament anglès. El Capità John Smith va ser capturat per un cap indi quan dirigia una expedició per buscar menjar, a punt de ser executat pel propi cap, Pocahontas es va interposar al seu pare per demanar-li que li perdonés la vida. Com a víctima del conflicte natiu-anglès, el 1613 va ser capturada per Samuel Argall que la va traslladar a Jamestown on la van tractar bé, va perfeccionar el seu anglès i va ser batejada en el cristianisme com a Rebecca. En John Rolfe, un colon, es va enamorar d'ella i li va demanar matrimoni, el pare de Pocahontas no es va oposar (no tenien cap problema amb els matrimonis mixtes) però Rolfe sí que va haver d'escriure una carta al governador de la colònia per demanar-li permís. L'enllaç es va realitzar el 5 d'abril de 1614 i va servir per signar la pau entre natius i colons. El 1616 van realitzar un viatge a Anglaterra, amb el seu propi fill (Thomas), Rebecca va ser popular a Londres i va ser presentada davant el rei. Pocahontas enmmalalteix no se sap si de veròl·la, disenteria o tuberculosi i mor cap al març de 1617 amb tan sols 21 anys. 

En positiu: 
- Banda Sonora d'Alan Menken. 
- Certa història real... 

La meva puntuació: ⭐⭐ 7,67 sobre 10 [G: 7 / I: 7.5 / BSO: 8.5] 

 Curiositats: 
  • Els personatges dels animals Meeko i Flit són muts i no parlants, també no gaire usual en el format Disney. 
  • El tema musical "If I never knew you" no es va incloure en la versió passada als cinemes ja que va ser considerada com avorrida... tot i això sí que es va incloure en l'edició del 10è aniversari en format DVD i en algunes retransmissions de televisió. 
Deixo a continuació el tràiler de la pel·lícula. 

Referències
- Viquipèdia
- Filmaffinity
- Ecartelera
- historia.nationalgeographic
- mundifrases
- Rotten Tomatoes Classic Trailers (Canal Youtube)



Comentaris