V de Vendetta, 2005

Sinopsi:
Una nit Evey és rescatada per un misteriós home enmascarat anomenat "V". Aquest personatge vol recuperar la llibertat del país totalitari on viuen. L'objectiu de V serà fer una revolució contra el govern feixista. 
Títol original: V for Vendetta
Direcció: James McTeigue
País: Estats Units, Regne Unit, Alemanya
Guió: Germans Wachowski
Música: Dario Marianelli
Fotografia: Adrian Biddle
Repartiment: Natalie Portman, Hugo Weaving, Stephen Rea, Stephen Fry, John Hurt. 
Gènere: Ciència Ficció, Acció. 
Durada: 132 minuts
Premis: 
- Premi de la Societat de Crítics de San Diego al millor disseny de producció
- Premi Saturn a la millor actriu (Natalie Portman)
- Premi SFX a la millor actriu (Natalie Portman)

"Ens diuen que recordem els ideals, no a l'home, perquè un home es pot acabar. Poden detenir-lo, poden matar-lo, poden oblidar-lo, però 400 anys més tard els ideals poden seguir canviant el món."
(Evey Hammond - Natalie Portman) 

Inspirada en el personatge de Guy Fawkes (1570 - 1606), un militar que planejà fallidament la conspiració de la Pólvora. La nit del 5 de novembre de 1605 van col·locar tot de pólvora sota la càmbra dels Lords per assassinar a Jaume I i posar al seu lloc un monarca catòlic. Van enxampar a Fawkes, el van interrogar i torturar. Abans de la seva execució, el 31 de gener va saltar de la bastida on havia de ser penjat i es va trencar el coll. 
La nit de les Fogueres o "Guy Fawkes Night" es celebra cada 5 de novembre on cremen la figura de Guy Fawkes acompanyat de focs artificials. 
La pel·lícula és un molt bon entreteniment. Està basada en els còmics d'Alan Moore i David Lloyd fets a partir de 1981. El personatge representa la llibertat individual i defensa la col·lectiva. És molt important el paper de l'Evey Hammond: és una metàfora sobre el paper passiu que té la societat, ella aprèn a mirar el món de forma crítica. 
Actualment la màscara de V és un símbol d'accions activistes. 
Cal parar-se un moment en la banda sonora composada de Mario Marianelli. Un compositor que aporta molta sensibilitat en tots els seus treballs, des d'Orgull i Perjudici de Joe Wright fins a V de Vendetta, passant per La Pesca del Salmó al Yemen, Expiació, Anna Karenina o Jane Eyre; pel·lícules molt diferents que fan palès la gran versatilitat de Marianelli. 

En positiu: 
- Escena final realment increïble i magistral. 
- Translació del còmic a la gran pantalla. 

La meva puntuació: 7.2 sobre 10 [G: 8 / F: 7.5 / I: 7.5 / BSO: 7 / V: 6]

Curiositats: 
  • James Purefoy havia de ser V. Va filmar seqüències i tot de la pel·lícula. Hugo Weaving va posar veu en algunes d'elles simplement. 
  • Van fer el càstig d'Evey: Scarlett Johansson, Keira Knightley i Brice Dallas Howard. 
  • La seqüència en la que V talla el cabell a Evey es va gravar en una sola toma. 
  • El dominó es va fer amb 22000 peces. 
Deixo a continuació el tràiler de la pel·lícula. 

Referències
- Viquipèdia
- Filmaffinity
- Culturagenial
- CulturaOcioComentaris