La jove de la perla, 2003

Sinopsi:
Griet, entra a servir a la casa de Johannes Vermeer. La jove té dots per a percebre la llum, els colors i la pintura i el pintor l'anirà instruint. Vermeer rep l'encàrrec de pintar a la jove serventa. 
Títol original: Girl with a Pearl Earring
Direcció: Peter Webber
País: Regne Unit, Països Baixos, Luxemburg. 
Guió: Olivia Hetreed
Música: Alexandre Desplat
Fotografia: Eduardo Serra
Repartiment: Colin Firth, Scarlett Johansson, Tom Wilkinson, Judy Parfitt, Cillian Murphy, Essie Davis, Joanna Scanlan, Alakina Mann, Chris McHallem, Gabrielle Reidy, Anna Popplewell. 
Gènere: Drama
Durada: 96 minuts
Classificació per edats: Per a majors de 7 anys
Premis: Multitud de nominacions als òscars, als globus d'or, als BAFTA o als Goya... però sense acabar de guanyar-ne cap. 

"Això és laca robí. Goma aràbiga. Pell de vi. Amb això es fa l'òxid de coure. Malaquita. Vermellenc. Això... llinosa. Negre os... i ho mols amb el morter, així."
(Johannes Vermeer - Colin Firth)  

Basada en el llibre del mateix títol de Tracy Chevalier. És un molt bon llibre amb molt bones crítiques i la pel·lícula és una molt bona adaptació d'aquest. Tant la novel·la com la pel·lícula estan basats en el quadre realitzat per Vermeer i titulat "La noia amb turbant" que va pintar entre 1665 i 1667. Actualment es troba al Museu Mauritshuis, a la Haia. 
Tot i així, a la pel·lícula es fa menció d'altres obres del pintor com ara "Dama amb dos cavallers" de 1659, "L'al·legoria de la fe" de 1670, "El concert" de 1664, "Dona amb un gibrell d'aigua" de 1662 o "La noia del collaret de perles" de 1664. 
La fotografia i les imatges són bellíssimes i mostra una relació molt subtil dels dos personatges principals on realitat i ficció es mesclen. La banda sonora de les mans de Desplat és perfecta per acabar de amalgamar totes les imatges i l'argument de la història. Una pel·lícula com sensible, pausada i per a amants de l'art i la pintura. 

En positiu: 
- La fotografia magistral de Serra. 
- La banda sonora. 

La meva puntuació: ⭐⭐⭐ 8.7 sobre 10 [G: 8.5 / F: 9 / I: 8.5 / BSO: 8.5 / V: 9]

Curiositats: 
  • Cillian Murphy té el paper de carnicer però ell és vegetarià. 
  • L'escena de la perforació del lòbul de Griet va costar molt de gravar. 
Deixo a continuació el tràiler de la pel·lícula. 

Referències
- Viquipèdia
- Filmaffinity 
- Sensacine
- Fotogramas
- Rotten Tomatoes Classic Trailers (Canal Youtube) 



Comentaris