Adaptacions de "Donetes" de Louisa May Alcott

A la secció de "Llistats de pel·lícula" d'avui podem descobrir les millors adaptacions de la novel·la de Louisa May Alcott de "Donetes" de 1868. 

La novel·la de Louisa May Alcott va ser publicada el 1868 en dos volums. S'han fet moltes versions tan per a cinema com per a televisió. 

- ADAPTACIONS AL CINEMA: 

Donetes de Harley Knoles, 1917. Consta com a perduda. És una pel·lícula muda on es capta l'ambient idíl·lic, commovedor i emocional de la novel·la. Dorothy Bernard interpreta a Jo. 

Donetes de George Cukor, 1933.
Jo March és interpretada per Katherine Hepburn. Es basa en la part amable i còmica de Jo. El país vivia en la Gran Depressió i el cine era una forma d'escapament. La resta de germanes són molt més secundàries.
 
Donetes de Mervyn Le Roy, 1949. Amb el mateix guió de George Cukor de 1933. Feta amb technicolor. Amb June Allyson com a Jo, Janet Leigh en el paper de Meg, Margaret O'Brien en el de Beth i Elizabeth Taylor amb tan sols 17 anys interpretant a Amy. La Jo, tot i repetint molts cops que vol els drets dels homes acaba caient en els estereotips de les heroïnes romàntiques. La història en l'edat adulta de les joves és molt precipitada. 

Donetes de Gillian Armstrong, 1994. Amb Winona Ryder, Kristen Dunst, Trini Alvarado, Claire Danes, Susan Sarandon, Christian Bale i Gabriel Byrne entre d'altres en els papers principals. Nominada als òscars. És la primera vegada que una dona dirigeix una adaptació de la novel·la. Hi ha un molt bon equilibri entre la edat adulta i la infància. Es recupera el personatge de Marmee que promou la intel·ligència de les seves filles. Podeu trobar la ressenya del film en aquest blog clicant al següent link. Donetes, 1994

Donetes de Greta Gerwig, 2019.
Amb Saoirse Ronan, Emma Watson, Florence Pugh, Eliza Scanlen, Meryl Streep, Laura Dern i Timothée Chalamet entre d'altres. S'altera cronològicament la novel·la. Molt bona adaptació i interpretacions molt correctes. Trobareu la resenya de la pel·lícula clicant al següent link. Donetes, 2019

- ADAPTACIONS A LA TELEVISIÓ: 

Donetes de Ed Sobol, 1939. Basda en l'obra de teatre escrita per Marian de Forest que es va representar el 1912. Consta (igual que la primera versió per als cinemes) com material perdut. 

Donetes de Ernest Colling, 1946. Basada en el llibre i no en les nombroses adaptacions per al cine de l'època. Margaret Hayes interpreta a Jo. 

Donetes de Pamela Brown, 1950. Primera adaptació de la BBC, amb 6 capítols emesos entre desembre de 1950 i gener de 1951. 

Donetes de David Lowell Rich, 1978. Minisèrie de la NBC amb dues parts. Susan Dey com a Jo, Meredith Baxter Birney (Meg), Eve Plumb (Beth) i Ann Dusenberry (Amy). Com a curiositat William Shatner (el capità T. Kirk de Star Trek) interpretada al professor Bhaer en aquesta adapatació. 

Donetes de Vanessa Caswill, 2017. Minisèrie de 3 capítols d'una hora cadascun. Produïda per la BBC. És una molt bona revisió i adaptació. Va tenir molt èxit i molt bona audiència. Entre els actors coneguts trobem a Maya Hawke i Emily Watson, Sir Michael Gambon i Angela Lansbury. 


Referències
- Viquipèdia 
- Espinof

Comentaris