Temps de Guerra, 2017

Sinopsi: A l'any 1921 el nord d'Àfrica està en guerra, a la zona del Rif. Abd-el-Krim, líder rifeny guanya a l'exèrcit espanyol a la plaça d'Annual. La Reina Victoria Eugènia envia un grup d'infermeres comandades per la Duquessa de la Victoria amb l'objectiu de crear un hospital de campanya a la zona del conflicte. 
Títol original: Tiempos de Guerra
Direcció: Manuel Gómez Pereira, David Pinillos, Eduardo Chapero-Jackson
País: Espanya
Guió: Ramón Campos, Teresa Fernández-Valdés, Gema R. Neira
Música: Federico Jusid
Fotografia: Teo Delgado
Temporades: 1 temporada 
Episodis: 13  
Repartiment: Alicia Borrachero, Amaia Salamanca, José Sacristán, Álex Garcia, Silvia Alonso, Marcel Borràs, Verónica Sánchez, Cuca Escribano, Vicente Romero, Álex Gadea, Miguel Rellán, Alicia Rubio, Cristóbal Suárez, Carmen Balagué, David Marcé, Toni Agustí, Anna Moliner, Nuria Herrera, Daniel Ludhn, Federico Pérez, Pilar Cano. 
Gènere: Drama bèlic, Minisèrie 
Durada: 13 capítols de 70 min aproximadament cadascun 
Classificació per edats: Per a majors de 16 anys

"Què serà de tots nosaltres? Què serà d'aquest hospital? Sabíem que corríem perill venint a Melilla. Vam posar en marxa aquest hospital en temps rècord i dono fe que cadascuna ha donat el millor de sí mateixa per atendre els ferits. Les bombes i els canons no han pogut amb nosaltres. Demà mateix comencen a reparar l'hospital, els malalts han tornat als llits, els oficials mèdics estan de nou als seus llocs. Cadascun d'ells hauria de tenir un monument. [...] Per a tots la vida segueix obrint-se pas. I algun dia, per fi, acabarà aquesta guerra i llavors tornarem a casa."
(Carmen Angoloti - Alicia Borrachero)

La sèrie comença amb el desastre d'Annual, la derrota més humiliant de totes les campanyes de la guerra amb Àfrica. La seqüència inicial és molt destacable en acció i la desesperació que transmet. És un inici que em va cridar l'atenció. En el primer episodi es presenten els personatges i els seus objectius. Aquest són: la Duquessa de la Victoria; Magdalena (Anna Moliner) ingènua, jove, va com si anés d'excursió i deixa enrere el seu nòvio; Pilar (Verónica Sánchez) vídua, forta i resolutiva; Julia (Amaia Salamanca) s'uneix a elles per buscar al seu promès i al seu germà desapareguts a Annual. 
La sèrie no amaga que es una sèrie romàntica, tot i així, el vestuari, la fotografia estan molt ben realitzats i les actuacions i el repartiment són molt acceptables i decents. La història està ben escrita i la direcció és molt correcta. (Una altra cosa és que la història t'interessi més o menys). 

Sempre m'ha agradat el cinema històric. La sèrie em va agradar des del punt de vista com es mostren la manera de realitzar les operacions de l'època, l'asèpsia, l'anestèsia amb èter i clorur mòrfic... els autoclaus on esterilitzar l'instrumental, la classificació de pacients. Sóc infermera i potser per aquest fet em va atraure més aquesta mini sèrie i no una altra. Florence Nightingale va fer més o menys el mateix a la guerra de Crimea (separar pacients per patologia, gravetat, normes de neteja i desinfecció...)

Personatges reals: 
- La Duquessa de la Victoria. Maria del Carmen Angoloti i Mesa. Designada per la reina Victoria Eugènia de Battenberg per a dirigir una missió de Dames Infermeres a Melilla. Organitza un nou centre d'atenció als ferits on posa unes normes bàsiques: Classificar els malalts i vigilar-los segons la gravetat de les ferides i no pel rang militar, control estricte dels postoperatoris, millorar l'alimentació i vigilància exhaustiva de la neteja i asèpsia. Va obrir 2 hospitals (un amb 150 llits i l'altre amb 86 llits). 
- Abd-el-Krim. Líder rifeny. 
- Reina Victoria Eugènia Battenberg. neta de la reina Victoria I de Regne Unit. Va crear l'escola d'Infermeria. Dona d'Alfons XIII. 
- Coronel Francisco Triviño. A la sèrie li diuen Vicente Márquez i interpretat per José Sacristán. Enfrontat realment amb la Duquessa. 
- Fidel Pagès. A la sèrie li diuen Fidel Calderón. Interpretat per Álex Garcia. Va inventar l'anestèsia epidural. 

En positiu:  
- Ambientació de l'època i vestuari. 
- Interpretacions acceptables.
- Direcció i guió correctes. 

La meva puntuació: ⭐⭐ 7.6 sobre 10 [G: 7 / F: 8 / I: 7 / BSO: 7 / V: 9]

Deixo a continuació el tràiler de la pel·lícula. 

Referències
- Viquipèdia
- Filmaffinity
- Fueradeseries
- Espinoff
- Antena3
- FesTeam (Canal Youtube) 



Comentaris