Millors pel·lícules de la història del cinema

Amb el nou any inicio una nova secció a "La Cadira del Director" que comportarà una nova publicació setmanal i per tant passaré a publicar dos cops per setmana. Els dissabtes, a partir d'avui, neix la secció "Llistats de pel·lícula" on aniré explicant llistats sobre tot tipus de films. 

Avui, la primera edició amb les millors pel·lícules de la història del cinema. Una llista subjectiva sobre les pel·lícules que s'han de veure com a mínim un cop a la vida. 

1. 2001, Una odissea a l'espai, 1968. Dirigida per Stanley Kubrick és una de les pel·lícules de ciència ficció que va crear un abans i un després en la història del cine. Tracta sobre temes com l'evolució humana, la intel·ligència artificial, el futur i la vida extraterrestre. Amb una de les bandes sonores més significatives de la història del cinema que jugava amb grans peces de música clàssica com "Així parlà Zaratustra", el "Rèquiem" de Györgi Ligeti o "Al Bell Danubi Blau" de Johann Strauss II. 

2. El Padrí, la trilogia. Les tres pel·lícules són dirigides per Francis Ford Coppola. 1972 - 1990. Basades en la novel·la de Mario Puzo que també n'és guionista. 
Les dues primeres entregues van rebre molt premis, entre ells 3 òscars i 6 òscars respectivament. La tercera part va ser realitzada amb més anys de diferència i no va ser tan ben rebuda. Tot i així, és considerada com la millor trilogia de tots els temps. 
Cal destacar els papers de Vito Corleone interpretat per Marlon Brando i també el paper de Michael Corleone dut a terme per Al Pacino. 
La trilogia s'arrodoneix amb una banda sonora mítica composada per Nino Rota. 

3. Ciutadà Kane, 1941. És la pel·lícula més famosa d'Orson Welles. Interpretada per ell mateix, el film vol tractar el poder i la influència que exerceixen damunt la societat els mitjans de comunicació. Va rebre un òscar al millor guió tot i estar nominada a unes altres vuit categories més. Al film Orson Welles només tenia 25 anys. Va mantenir el plató tancat i limitava l'accés a ell i la publicitat que se'n feia per assegurar-se que el guió i la història quedava en secret. 

4. Pulp Fiction, 1994. Liderada per Quentin Tarantino. Aquesta pel·lícula dóna molta influència al cinema independent amb diàlegs molt bons i divertits. Lluita als òscars contra Forrest Gump i enfronta el Hollywood més clàssic amb el cinema més independent. Gran treball dels actors que els converteix en estrelles internacionals i revifa la carrera de John Travolta. Va tenir molt d'èxit a les taquilles ja que amb un pressupost de 8 milions en va recaptar 213 milions als cinemes de tot el món. Ha estat la pel·lícula amb més èxit de Tarantino fins que 15 anys després va fer "Iinglourious Basterds. 

5. Cadena Perpetua, 1994. De Frank Darabont i basada en la novel·la curta de Stephen King titulada "Rita Hayworth and Shawshank Redemption". Amb una banda sonora molt bona de mans de Thomas Newman i interpretacions molt acurades de Tim Robins i Morgan Freeman. 

6. La llista de Schindler, 1993.
Dirigida per Steven Spielberg i amb en Liam Neeson i en Ben Kingsley com a protagonistes. Rep 7 òscars (incloent-hi el de millor director) amb una de les bandes sonores més bones de John Williams. És una història basada en fets i personatges reals. La pel·lícula està gravada íntegrament en blanc i negre només apareix color en una jaqueta vermella. Està considerada com un dels films imprescindibles del segle XX. 


7. Star Wars, el imperi contraataca, 1980. Dirigida per Irvin Kershner però amb el guió de George Lucas. És l'episodi V de la Saga de la Guerra de les Galàxies. Està considerada la millor pel·lícula de la franquícia i va ser un gran èxit tecnològic. Darth Vader és considerat com un dels dolents més grans de la història del cine. La banda sonora creada per John Williams dirigint a l'orquestra simfònica de Londres és una de les obres més notable de la història del cine. Ressenya a continuació. L'imperi contraataca, 1980. 

8. El màgic d'Oz, 1939.  Victor Fleming dirigeix la pel·lícula i està protagonitzada per Judy Garland. Esta basada en la novel·la infantil "El maravellós màgix d'Oz" de L. Frank Baum. Va ser gravada en technicolor i va rebre importants premis. La pel·lícula és un musical i està considerada com el tercer millor musical del cine estadounidenc després de "Cantant sota la pluja" i "West Side Story". La cançó "Over the Rainbow" va ser molt reconeguda i ha estat adaptada per a molts intèrprets. 

9. E.T. L'extraterrestre, 1982. També dirigida per Steven Spielberg que confecciona la història tal i com se la va imaginar en la seva infància. El film va guanyar 4 òscars tot i que el òscar a la millor pel·lícula se'l va endur "Gandhi" de Richard Attenborough; ell mateix va afirmar que guanyaria aquest premi el llargmetratge de Spielberg i la va titllar de "inventiva, poderosa i meravellosa". 
El film està catalogat com a una història intemporal d'amistat. 

10. El Senyor dels Anells: el retorn del rei, 2003.
Dirigida per Peter Jackson. Conclou la trilogia del Senyor dels Anells. Va ser premiada amb 11 òscars (tots als que estava nominada) igualant a Ben-Hur i a Titanic. És la primera pel·lícula de fantasia que rep l'òscar a la millor fotografia. 
La Banda sonora és espectacular creada per Howard Shore. 
Trobareu la ressenya en el següent enllaç. El Senyor dels Anells: El retorn del Rei, 2003. 


Referències
- Viquipèdia. 

Comentaris