Balandrau, infern glaçat, 2021

Sinopsi:
El 30 de desembre de 2000, un temporal ferotge al Pirineu acaba amb la vida de nou persones en el Balandrau. 
Títol original: Balandrau, infern glaçat. 
Direcció: Guille Cascante
País: Espanya
Guió: Jordi Morató, Carlos Prieto Cabrera, Enric Álvarez
Música: Eloi Caballé
Fotografia: Tomás Ybarra
Gènere: Documental 
Durada: 83 minuts
Classificació per edats: Per a majors de 7 anys

"Tu respectes la natura, però la muntanya a tu no et té respecte."

Documental basat en el llibre Tres nits de torb i un cap d'any. Crònica d'una tragèdia al Pirineu. escrit pel meteoròleg Jordi Cruz. Coproducció per Televisió de Catalunya i emesa pel programa Sense Ficció
Un torb és un fenomen meteorològic en que el vent aixeca la neu i dificulta la visió; on la sensació tèrmica passa dels 2 o 3 graus negatius fins als 30 o 40 graus sota zero. 
El torb que va succeir el Nadal de l'any 2000 es va convertir en un dels accidents més greus del muntanyisme català. A l'inici del dia feia molt de sol i molt bon temps amb una temperatura molt bona però cap al migdia una ràfega de vent de més de 100 km/h va escombrar els excursionistes. Aquell vent no es va aturar en les següents 24 hores. 
Va ser una tragèdia pròpia dels Alps o de l'Himàlaia però viscuda al nostre Pirineu i a simplement una hora dels cotxes. 
És una bona feina amb un format que deu de la recreació de gran veracitat, juntament amb entrevistes de tall televisiu, combinat amb imatges d'arxiu (cròniques dels telenotícies del moment). El documental pretén reflexionar sobre la culpa que sent el supervivent i també advertir de la força de la naturalesa i de la petitesa de l'ésser humà. A més és realitzat sense cap tipus de sensacionalisme. 
La força del documental rau en no introduir més veus que les pròpies dels testimonis supervivents de la història. A més, aquests arriben amb més de 2o anys dels fets, això permet que els protagonistes hagin pogut processar els esdeveniments i passar un dol, no tant com per passar pàgina o haver refet les seves vides, però sí per veure-ho amb una altra perspectiva. 
Durant el primer visionat impacten els testimonis. Són importants i durs, a la vegada que són tractats amb molta sensibilitat. 

En positiu: 
- Sensibilitat i gens de sensacionalisme. 

Curiositats: 
  • Nominat a multitud de categories dels premis Goya.
  • Nominat a millor documental en els Premis Gaudí. 
Deixo a continuació l'enllaç del propi documental, publicat al canal de 3Cat. 
També el podeu trobar a la plataforma 3Cat que és gratuïta. 

Referències
- Viquipèdia
- Filmaffinity
- Cineuropa.org
- CCMA
- Femkilometres
- Cine con n
- El cinèfil 
- Sense Ficció (Canal de la plataforma 3Cat / Youtube)



Comentaris