Va passar una nit, 1934

Sinopsi:
Ellie Andrews escapa de casa per evitar la seva boda. A l'autobús amb destí Nova York coneix en Peter Warne, un periodista que busca una història. Les circumstàncies els uniran en un peculiar viatge. 
Títol original: It Happened One Night
Direcció: Frank Capra
País: Estats Units
Guió: Robert Riskin
Música: Louis Silvers i Howard Jackson
Fotografia: Joseph Walker
Repartiment: Clark Gable, Claudette Colbert, Walter Connolly, Roscoe Karns, Jameson Thomas, Harry C. Bradley, Alan Hale, Arthur Hoyt, Blanche Frederici, Charles C. Wilson, Ward Bond, Wallis Clark. 
Gènere: Comèdia romàntica
Durada: 105 minuts
Classificació per edats: Per a tots els públics
Premis: 
- Òscar a millor pel·lícula
- Òscar a millor director 
- Òscar a millor actriu (Claudette Colbert)
- Òscar a millor actor (Clarke Gable)
- Òscar a millor guió
- National Board of Review a millor pel·lícula 

"Mai m'ha agradat la idea de seure sobre els diaris. Ho vaig fer una vegada, tots els titulars van sortir als meus pantalons blancs!."
(Peter Warne - Clarke Gable)

Pel·lícula molt divertida, entretinguda i interessant. Amb aquest film es posa de moda i comença el que van titular Screwball Comedy o comèdia guillada o d'atzar; on dos personatges molt diferents han de passar junts tota la història. Aquesta pel·lícula és el prototip estàndard de la comèdia romàntica americana. El seu guió està basat en un relat breu escrit l'agost de 1933 per Samuel Hopkins Adams titulat Night Bus.
La interpretació dels dos personatges principals està molt bé i hi ha molt bona química entre ambdós. Tot i així, els personatges secundaris també fan una molt bona feina. 
L'humor no envelleix i té algunes escenes molt memorables, de la mateixa manera els diàlegs són molt enginyosos; però en l'època no van apostar gaire per la cinta ni per l'èxit que ha arribat a tenir. Paradoxalment, les situacions i el tractament resulten més modernes que en les comèdies romàntiques actuals. Té un format de road movie, on els personatges emprenen un viatge físic però també de la persona. 
En el film es pot veure diferent temàtica: la preocupació per la problemàtica social de la Gran Depressió, la confrontació dels dos mons antagònics dels rics i els pobres amb una visió optimista de l'amor davant dels problemes de classe (es satiritza als rics criticant la falta de compromís social i s'exalça l'esperit decent de la classe baixa), el periodisme (molt recurrent en les pel·lícules dirigies per Frank Capra) i l'idealisme exaltat de ser fidel als teus somnis (el propi Capra era un immigrant italià que va arribar a la meta mitjançant molt d'esforç. 
A més aquesta, va ser la primera pel·lícula que va aconseguir el cinquet estrella en els premis Òscar i ens hem d'esperar 40 anys fins a que aquest fet torni a succeir amb la pel·lícula Algú va volar sobre el niu del cucut, de 1975 i unes dècades més tard amb el Silenci dels Anyells, de 1991. 

En positiu: 
- Bons diàlegs i interpretacions

La meva puntuació: ⭐⭐⭐ 8 sobre 10 [G: 8,5 / F: 8 / I: 8,5 / BSO: 7,5 / V: 7,5] 

Curiositats: 
  • Frank Capra va un cameo com un dels personatges del bus cantant El jove atrevit en el trapezi volador
  • La venta de samarretes interiors va baixar als Estats Units degut a l'aparició de Gable en una escena sense ella. 
Deixo a continuació el tràiler de la pel·lícula. 

Referències
- Viquipèdia
- Filmaffinity
- Espinof
- Informa películas
- Rotten Tomatoes Classic Trailers (Canal Youtube)



Comentaris