Tenet, 2020

Sinopsi: Amb una única paraula com a arma letal "Tenet" un home ha de lluitar per la supervivència del món sencer en una missió a través de l'espionatge internacional i on arribarà més enllà del temps lineal. 
Títol original: Tenet 
Direcció: Christopher Nolan 
País: Regne Unit 
Guió: Christopher Nolan
Música: Ludwig Göransson
Fotografia: Hoyte van Hoytema 
Repartiment: John David Washington, Robert Pattinson, Elizabeth Debicki, Kenneth Branagh, Dimple Kapadia, Aaron Taylor-Johnson, Michael Caine, Clémence Bésy, Martin Donovan, Himesh Patel, Andrew Howard, Yuri Kolokoinikov, Fiona Dourif. 
Gènere: Acció i Ciència Ficció
Durada: 150 minuts 
Classificació per edats: Per a majors de 12 anys
Premis: 
- Òscar als millors efectes visuals
- BAFTA als millors efectes especials
- Crític Choice Award als millor efectes visuals
- Satellite Award als millors efectes visuals
- Saturn award al millor actor (John David Washington)

"El problema no és el temps, el problema és sortir d'ell amb vida."
(Neil - Robert Pattinson) 

Pel·lícula molt complexa i irregular. Conviuen en ella dos tipus de trames diferents: 
  1. trama basada en una història d'espies i acció. [És la típica pel·lícula d'espies, tipus James Bond o Jason Bourne, on hi apareix un protagonista anònim del que no sabem ni el seu nom en cap moment]. 
  2. trama basada en la ciència ficció
La història té un estil propi i inconfusible de Nolan. Simplement hem de deixar-nos endur, tal i com es diu en un moment del film; és llavors, quan l'espectador comença a gaudir. 
Al finalitzar el llargmetratge les peces del puzle tot desordenat s'han anat col·locant fins a encaixar a la perfecció però cal fer un exercici de retrospectiva. 
Christopher Nolan no té cap intenció de que Tenet sigui científicament precisa però a grans trams està basada en conceptes autèntics. Nolan compta amb la col·laboració del físic teòric,  guanyador d'un premi Nobel, Kip Thorne. Thorne ja va ajudar-lo a donar coherència i credibilitat a les idees del temps i a la visualització de diferents fenòmens còsmics a Interstellar. En aquesta història Thorne teoritza sobre si l'entropia equival a revertir el temps. 
La pel·lícula planteja tantes històries com a possibles respostes. 
El pressupost per a realitzar el film va ser colossal, de més de 200 milions de dòlars. 
La història té alguns punts de connexió o de semblança amb Origen, toca l'abstracció, els actors es comporten sense gaires sentiments i l'ancora emocional del film, Elizabeth Debicki, parla del seu fill com si s'hagués afegit a posteriori, en un guió que sense ell hagués quedat massa fred. 
És una gran experiència audiovisual, digne dels premis rebuts, però va rebre crítiques no tan bones, la titllaven de simple, plana, pobre o absurda. El què sí puc afirmar és que Nolan: o t'agrada o no t'agrada gens. 

Conceptes necessaris per entendre la història: 
  • Inversió temporal: vol dir que el temps pot córrer enrere. Causa i efecte estan invertits. La causa ha de recordar el que ha fet abans de que ho faci. "El que succeeix, ja ha succeït". 
  • Entropia: mesura del desordre d'un sistema. A la història fa referència a la transferència d'energia que s'efectua quan alguna cosa es fa malbé. 
  • Moviment de pinça temporal: Estratègia militar on la meitat de l'equip es mou en una  direcció i l'altra a la inversa. L'equip que es mou enrere pot avisar a l'altre del que passarà en el futur. 
En positiu: 
- Història i guió

La meva puntuació: ⭐⭐ 7.5 sobre 10 [G: 7.5  / F: 8 / I: 8 / BSO: 6.5 / V: 7.5] 

Curiositats: 
  • Tenet és un palíndrom. 
  • Vuitena pel·lícula de Michael Caine amb Christopher Nolan. 
  • Existeix de debò el quadrat de Sator, trobat a les ruïnes de Pompeya, amb les paraules SATOR, AREPO, OPERA, TENET, OPERA i ROTAS. Tots palíndroms. 
  • Van estavellar un Boeing 747 sense utilitzar efectes especials. 
Deixo a continuació el tràiler de la pel·lícula. 

Referències
- Viquipèdia 
- Filmaffinity
- Xataka
- Sensacine
- Espinof
- Ecartelera
- Forucinema
- Cinéfilosfrustados
- Warner Bros. (Canal oficial / Youtube)



Comentaris