El violinista a la teulada, 1971

Sinopsi:
El violinista a la teulada explica la història de la família de Tevye i les seves filles i de com ha de fer front a les tradicions. 
Títol original: Fiddler on the Roof
Direcció: Norman Jewison
País: Estats Units
Guió: Joseph Stein
Música: John Williams, Jerry Bock, Sheldon Harnick
Fotografia: Oswald Morris
Repartiment: Topol, Norma Crane, Leonard Frey, Molly Picon, Paul Mann, Rosalind Harris, Michelle Marsh, Neva Small, Paul Michael Glaser, Raymond Lovelock. 
Gènere: Musical, Drama 
Durada: 179 minuts
Classificació per edats: Per a tots els públics
Premis: 
- Òscar a la millor fotografia
- Òscar al millor so
- Òscar a la millor banda sonora original
- Globus d'Or a la millor pel·lícula comèdia o musical
- Globus d'Or a millor actor de comèdia o musical (Topol) 
- Premi David di Donatello a millor actor estranger (Topol) 

"No és cap vergonya ser pobre però tampoc cap honor. Passaria alguna cosa dolenta si jo tingués una petita fortuna?"
(Teyve - Topol) 

L'acció es desenvolupa a una ciutat fictícia ucraïnesa a l'any 1905 en una comunitat on conviuen població jueva i ortodoxa de forma cordial. 
És una pel·lícula realitzada amb senzillesa i humanitat, que està enmig de la comèdia i del drama. La cançó Tradition fa de nexe en tot el film, amb els diferents actes i escenes i ajuda a fer de relat del pas dels temps en la història. La finalitat de la pel·lícula precisament és voler trencar o mantenir les tradicions (en aquest cas jueves). 
La gran originalitat de la pel·lícula és quan el protagonista trenca la quarta pantalla del cine i es posa a parlar al públic sobre les seves reflexions. El protagonista principal és l'únic capaç de veure el violinista a la teulada (com si estigués en el seu propi pensament o imaginari) i pot ser una metàfora de la inestabilitat de la història dels jueus. 
Es dona molta importància a Déu, la relació de Teyve que té amb Déu és més fraternal, una relació més pròpia del cristianisme i no pas del judaisme. El film fa present un Déu amigable a qui es pot apropar per demanar-li quelcom: més riquesa, una màquina de cosir o cuidar de les seves filles. No cal ser creient per adonar-se de que la fe és el que mou als personatges a viure els seus fets amb optimisme, com ara l'exili. 

Context històric
EL 1905 es produeix la revolta russa: anti-governamental i espontània arreu de tot l'imperi rus. Va ser el punt d'inici dels canvis a Rússia que van acabar culminant amb la revolució russa el 1917 i amb la fi del tsarisme. Al 1905 el Tsar expulsa als jueus de les seves ciutats i aquests s'exilien. La gran majoria acaben anant a Nova York. 

En positiu: 
- La Banda sonora
- Elenc molt coral

La meva puntuació: ⭐⭐⭐ 8 sobre 10 [G: 8 / F: 8 / I: 8 / BSO: 8 / V: 8] 

Curiositats: 
  • El violinista és Isaac Stern 
  • S'està realitzant un remake amb Thomas Kail com a director.  
Deixo a continuació el tràiler de la pel·lícula. 

Referències
- Viquipèdia
- Filmaffinity
- Espinof
- Fotogramas
- Munidfrases
- Ccma
- Rotten Tomatoes Classic Trailers (Canal Youtube) 



Comentaris