Sigues dòcil. Resa i obeeix, 2022

Sinopsi: Minisèrie documental que analitza l'ascens de Warren Jeffs a l'Església Fonamentalista de Jesucrist dels Sants dels Últims Dies (FLDS) i de tot el procés penal que es va portat a terme contra ell. 
Títol original: Keep Sweet. Pray and Obey
Direcció: Rachel Dretzin, Grace McNally
País: Estats Units
Música: T. Griffin
Fotografia: Justin Zweifach
Gènere: Documental
Durada: 4 episodis de 45 minuts
Classificació per edats: Per a majors de 16 anys

Producció de Netflix. Tipus de documental dins del gènere del True Crime. Basat en els relats de primeres persones i testimonis que han viscut aquestes situacions descrites al documental. Els seus relats fan frepar. Són testimonis sobre matrimonis amb menors i d'abús infantil, per suposat actualment són adults, però expliquen el que van haver de viure en la seva infantesa o joventut. Els fets van passar a la dècada dels anys 2000. Els membres d'aquesta església creuen que Jeffs va ser acusat injustament. L'objectiu d'aquest tipus de fe és: quantes més dones tingui un home, més complagut estarà Déu i més probable serà que deixi entrar aquestes dones al cel. 

Amb els anys cada cop és més radical a mida que van passant els anys. Netflix no aborda totes les acusacions que té Jeffs, és selectiu. Al 2004, el nebot de Jeffs el demanda alegant que l'havia violat. Uns altres 4 fills i nebots de Warren també van afirmar que els havia agredit sexualment. Però en el documental es centra en les demandes i les agressions femenines de dones, filles i nebodes. 
Actualment Warren Jeffs està empresonat a Texas. Ha intentat treure's la vida i s'ha declarat amb vaga de fam múltiples ocasions. A l'actualitat, el grup continua practicant la poligàmia organitzada, ha rebut crítiques per explotar els sistemes del benestar, utilitzar el treball infantil i tolerar l'incest. 

Origen històric: 
Durant els inicis de 1880, hi havia una pràctica de poligàmia per part de José Smith durant els inicis de l'església mormona. Al 1890 aquesta església prohibeix la poligàmia als seus deixebles i seguidors i excomunica a aquells que continuaven amb aquesta pràctica. El 1932 s'organitza el Consell d'Amics, que era legal a Short Creek. En aquest lloc hi ha una successió de profetes començant per John Y. Barlow. El 1984, Rulon Jeffs es converteix en l'únic líder de la FDLS. Després de la mort de Rulon, el seu fill Warren Jeffs es converteix en profeta a Rancho Yearning for Zion a Texas. EL 2014, l'estat de Texas va confiscar el ranxo El Dorado. Warren Jeffs va estar considerat 1 dels 10 més buscats del món fins a la seva detenció i judici. 

El documental està dividit en les dues fases de la FDLS. 
  • L'època de Rulon Jeffs: amb els "testimonis més feliços" que va liderar el grup fins la seva mort als 93 anys amb 65 dones i 65 fills i on realitzava matrimonis amb dones de 21 anys.
  • L'època de Warren Jeffs: on les dones havien de dur roba interior més llarga, cabell amb un cert pentinat i ningú podia anar vestit de color vermell. A mida que hi havia més restriccions les dones es convertien cada cop en més joves i les noies eren separades dels seus pares sense avisar. En aquest punt, les autoritats inicien una investigació i Warren es dona a la fuga. 
El documental està molt ben realitzat, hi ha fotos antigues, vídeos, àudios i extractes de programes de televisió que reforcen els arguments que volen explicar-se. 

En positiu: 
- La història del documental captiva i fa frepar. 

En negatiu: 
- Certes gravacions d'àudio que no calien passar-les, són innecessàries. El documental ja és molt complet sense elles. 

Deixo a continuació el tràiler de la pel·lícula. 

Referències
- Viquipèdia
- Filmaffinity
- Zonadeprensa
- naciódigital
- testimoniosba



Comentaris