800 metres, 2022

Sinopsi: El 17 d'agost de 2017 una furgoneta recorre a tota velocitat els 800 metres que hi ha de Plaça Catalunya al mosaic de Joan Miró de la Rambla de Barcelona, atropellant multitud de persones. Hores més tard succeeix un segon atemptat a Cambrils (Tarragona). Aquests atacs són perpetrats per joves suposadament integrats a la societat. Com pot succeir una cosa així?
Títol original: 800 meters 
Direcció: León Siminiani 
País: Espanya
Guió: León Siminiani, Ramón Campos. 
Música: Federico Jusid, Adrian Foulkes
Fotografia: Giuseppe Truppi, Víctor Benavides, Bernat Bosch. 
Gènere: Documental 
Durada: 3 episodis de 50 minuts
Classificació per edats: Per a majors de 16 anys

Documental produït per Bambú Produccions i per a Netflix. La setmana passada feia 5 anys dels atemptats de la Rambla del 17-A. La docu-sèrie de 3 episodis reflexiona sobre el perquè uns joves suposadament integrats a la societat decideixen morir matant. Realitza una reproducció dels fets amb testimonis exclusius dels principals investigadors del cas, testimonis supervivents i persones properes a l'entorn dels terroristes. S'explica molt bé el procés de radicalització dels autors. 
Hi ha una molt bona feina i una gran investigació periodística per part de l'Anna Teixidor, el Nacho Carretero i en Jesús García. El que precisament busquen és explicar els fets o el perquè i no aspiren a resoldre cap misteri ni a aportar noves dades. 
Tot i això els propis testimonis donen a entendre que la imatge de societat integradora no era del tot certa; els autors no deixen de ser "nens grans" i realment es veu i es mostren així en els fragments dels vídeos gravats pels propis terroristes. 
El documental va des des l'explosió d'Alcanar fins als atemptats de Cambrils, també vol mostrar la reacció pacifista, antiterrorista i unificadora d'un dels dos bàndols. 
Els plans de la cèdula eres atemptar contra la Sagrada Família, realment no ho vull ni pensar... 

El que he trobat més dur del documental és que sents parlar als autors en el teu propi idioma i per tant els sents més propers a la teva pròpia realitat. 
Des de la meva pròpia vivència aquella setmana vam treballar de valent per a poder atendre a totes les víctimes que van ser ateses al nostre hospital, un dels que en va rebre més a causa de la proximitat a la zona dels fets. Realment han estat les cirurgies més complexes que he realitzat fins a dia d'avui en tota la meva vida laboral i no pas pels procediments, sinó per el component emocional que suposava intervenir a les víctimes. 

En positiu: 
- La profunda investigació periodística que hi ha al darrera. 

En negatiu: 
- Que els vídeos dels autors em van fer frepar. 

Deixo a continuació el tràiler del documental. 

Referències
- Filmaffinity
- Diez minutos 
- Cineon
- Moviementarios
- Netflix (Canal oficial / Youtube)



Comentaris