Titanic, 1997

Sinopsi:
Jack, un jove artista guanya en una partida de cartes un passatge per al Titanic, el transatlàntic més gran mai construït. Allà coneix a la Rose, una jove de bona família que ha de contraure matrimoni de conveniència amb un multimilionari. En Jack i la Rose s'enamoraran tot hi tenint-ho tot en contra. 
Títol original: Titanic 
Direcció: James Cameron
País: Estats Units
Guió: James Cameron 
Música: James Horner
Fotografia: Russell Carpenter
Repartiment: Leonardo DiCaprio, Kate Winslet, Billy Zane, Kathy Bates, Frances Fisher, Gloria Stuart, Bill Paxton, Bernard Hill, David Warner, Victor Garber, Jonathan Hyde, Suzy Amis, Danny Nucci, Jason Barry, Wean Stewart, Ioan Gruffud. 
Gènere: Drama 
Durada: 193 minuts
Classificació per edats: Per a majors de 12 anys
Premis: 11 òscars, 4 Globus d'Or i 1 Grammy. 
- Òscar a la millor pel·lícula
- Òscar al millor director (James Cameron)
- Òscar a la millor cançó original "My heart will go on"
- Òscar a la millor banda sonora (James Horner)
- Òscar a la millor edició de so
- Òscar al millor so
- Òscar a la millor direcció artística
- Òscar a la millor fotografia (Russell Carpenter) 
- Òscar al millor vestuari (Deborah Lynn Scott)
- Òscar al millor muntatge
- Òscar als millors efectes visuals
- Globus d'Or al millor director (James Horner)
- Globus d'Or a la millor pel·lícula dramàtica
- Globus d'Or a la millor banda sonora original
- Globus d'Or a la millor cançó original "My heart will go on"
- Grammy a a millor cançó escrita per a una pel·lícula "My heart will go on"

"Mil cinc centes persones van quedar a la mar quan el Titanic es va enfonsar sota nostre. Hi havia vint bots flotant a prop i només un va tornar. Un."

"Fes que compti, ens veiem en el rellotge"
(Jack - Leonardo DiCaprio)

El vaixell s'anomenava Royal Mail Streamship Titanic (RMS Titanic) construit per la companyia anglesa White Star Line, era el segon transatlàntic de tres (RMS Olympic i HHMS Britannic) que pretenien dominar el negoci dels viatges transoceànics. Durant el seu viatge inaugural des de Southhampton fins a Nova York, la nit del 14 d'abril de 1912 el vaixell impactava a les 23:45h amb un iceberg. Fet que va provocar el seu enfonsament i una gran tragèdia amb més de 1515 morts d'un total de 2224 tripulants. 
L'any 2012 es va fer una remasterització de la pel·lícula (en el centenari de l'enfonsament) i es va realitzar en 3D en tots els cinemes.
La recreació del vaixell per a la pel·lícula va ser molt acurada. La gran escala amb el rellotge, la cúpula de vidre, les sales de recepció de primera classe...
El 1985 es troben les restes del Titanic per primer cop a 4000 metres de la superfície i és llavors quan es descobreix que no està sencer. Es partí en el moment d'enfonsar-se. Els testimonis no recordaven que s'havia partit però sí que van veure la popa aixecar-se completament vertical, tot i que pensaven que el vaixell estava sencer en vertical enfonsant-se. Jack Thayer va ser un dels únics supervivents que van declarar que el transatlàntic s'havia partit per la meitat aportant dibuixos i el seu propi relat.  

Personatges reals: 
- Margaret Brown: interpretada per Kathy Bates. Una de les supervivents del Titanic i rebatejada com a "l'insubmergible Molly Brown". A la seva vida mai va ser anomenada Molly. 
- Thomas Andrews: interpretat per Victor Garber. Encarregat del plantejament i la construcció del Titanic, també de l'Olympic i del Britannic. Va ser una de les víctimes del naufragi, en la vida real esperava una filla. 
- Edward John Smith: interpretat per Bernard Hill. El Capità del vaixell. Havia de ser l'últim viatge abans de jubilar-se, amb 26 anys d'experiència. Va morir en en el vaixell però no se sap com. Viatjava amb la seva dona i la seva filla de 13 anys. 
- Bruce Ismay: interpretat per Jonathan Hyde. President de la White Star Line. L'amo del Titanic. Hi ha controvèrsies sobre la seva actuació, hi ha fonts que va pressionar al capità per a que encengués totes les calderes i accelerés la velocitat per arribar abans. Va pujar a un bot salvavides (al C) en veure que no hi havia nens ni dones a coberta i va ocupar el lloc d'un oficial passant a ser el responsable del bot. 

En positiu: 
- Molt bon vestuari
- Fotografia i bona recreació del vaixell 
- Banda Sonora Original 

La meva puntuació: ⭐⭐ 7.7 sobre 10 [G: 7 / F: 9 / I: 7 / BSO: 7.5 / V: 8] 

Curiositats: 
  • Una de les primeres opcions com a Jack Dawson va ser Mathew McConaughey. 
  • Robert de Niro anava a fer del capità però va patir una infecció gastrointestinal. 
  • Tots els dibuixos del Jack estan fets per James Cameron. 
  • Les mans pintant a la Rose són les de Cameron. 
  • És la pel·lícula més taquillera de la història. 
  • Tom Cruise va audicionar per a Jack. 
  • Si es treuen les escenes de l'actualitat, la pel·lícula dura 2h 40 min, el temps exacte que va tardar el Titanic en enfonsar-se. 
  • La colisió amb l'iceberg dura 37 segons, exactament els mateixos que en la vida real. 
  • Gwyneth Paltrow, Winona Ryder o Reese Witherspoon van ser opcions per fer de Rose. 
Deixo a continuació el tràiler de la pel·lícula. 

Referències
- Viquipèdia
- Filmaffinity
- Soydecine
- Aplauss.com
- Buzzfeed
- 20th Century Studios (Canal oficial / Youtube) 






Comentaris