Blancaneu i els 7 nans, 1937

Sinopsi:
La madrastra de la Blancaneu no suporta que la noia sigui més bella que ella, així que acaba desfent-se de la noia i Blancaneu acaba en una caseta en el bosc amb set nans. 
Títol original: Snow White and the seven Dwarfs. 
Direcció: David Hand 
País: Estats Units
Guió: Ted Sears, Richard Creedson, Otto Englander, Dick Rickard, Earl Hurd, Merrill de Maris, Dorothy Ann Blank, Webb Smith. 
Música: Frank Churchill, Paul Smith, Leigh Harline. 
Repartiment: Adriana Caselotti, Lucille La Verne, Harry Stockwell. 
Gènere: Fantasia i Animació
Durada: 83 minuts
Classificació per edats: Per a tots els públics
Premis: 1 òscar. 
- Òscar honorífic a Walt Disney el 1939. 

"El poder per millorar les coses és a dins d'un mateix." 
(Blancaneu)

Amb aquesta pel·lícula començo una secció de pel·lícules sobre els clàssics Disney que aniran sorgint entre d'altres pel·lícules. Potser no són els millors llargmetratges de la història però sí han marcat moltes generacions d'infants durant anys i anys i crec que mereixen un petit tribut. 

Blancaneu és el primer dels grans clàssics de la factoria Disney. 
Walt Disney va nèixer el 1901 i va arribar a Hollywood el 1923 amb el seu germà, una petita formació en Belles Arts i una càmera de tercera generació. Al cap d'un any funda Walt Disney Productions amb en Mickey Mouse com a estrella principal. No és fins al 1937 que fa el seu primer llargmetratge sobre el conte de la Blancaneu i afegeix l'última tecnologia del moment i utilitza també el technicolor per primer cop. 
Les pel·lícules de Disney són titllades de masclistes i sexistes amb molts estereotips que s'han assenyalat durant molts anys, però el que feien era definir molt l'època en què estan creades: la dona només sap netejar, cuinar, cuidar els fills i viure oprimida per la societat. 
Cert és que la princesa protagonista només es caracteritza per ser una dona amb problemes que només espera ser salvada per un príncep que la pel·lícula no s'entreté ni a desenvolupar. També és cert que Blancaneu és acceptada a la casa dels nans només quan els explica que sap netejar, cantar, ballar i cuinar. 
No obstant això, les últimes pel·lícules de la factoria intenten canviar aquest rol i evolucionar en la manera de tractar la dona (Belle, Jasmine, Mulan, Moana, Elsa, Mèrida...). Entre els seus punts forts, la pel·lícula explica un conte de fades i fantasia i va ser un avanç per a la història del cinema d'animació i això no es pot negar. 
Potser quan es veu aquesta història a l'actualitat hauríem de fer veure a les criatures que no s'accepta menjar de desconeguts o hauríem de preguntar-nos d'on ha sortit aquesta poma que aquesta desconeguda m'ofereix. 

Es creu que la veritable Blancaneu va néixer el 1729 i es deia Maria Sophia Margeretha Catharina von Erthal que es va criar al palau de Lohr a Alemanya i tenia nans que treballaven en túnels a la mina de Bieber. 

Tot i ser una pel·lícula essencial per a la història del cine d'animació no és de les meves preferides del món Disney i per tant en la meva classificació només s'endú un 6. Segons el meu criteri hi ha moltes pel·lícules millors. 

3 raons per veure-la: 
  1. Primer gran clàssic de l'era Disney com a llargmetratge. 
  2. Avenç del technicolor a l'època en què s'utilitza. 
  3. Pensar en la tecnologia utilitzada per a la creació de la pel·lícula i el que suposa per a la història de l'animació. 
La meva puntuació: ⭐ 6.6 sobre 10 [G: 7 / F: 7 / BSO: 6] 

Curiositats: 
  • Es van pensar 30 noms per als nans. 
  • No van trobar una veu convincent per a la veu del setè nan i el van deixar "literalment" sense veu: en mut. 
  • L'aparença de Blancaneu està inspirada en Janet Gaynor. 
  • La madrastra està inspirada en una barreja de Greta Garbo i de Joan Crawford. 
Deixo a continuació el tràiler de la pel·lícula. 

Referències
- Viquipèdia
- Filmaffinity
- Espinof
- Rotten Tomatoes Classic Trailers (Canal Youtube) 






Comentaris